Puhtaus tekee lapsiperheen kodista viihtyisän

Puhtaus on lapsiperheissä aina ajankohtainen teema ja aina löytyykin jotain siivottavaa ja siivoukseen saakin helposti kulumaan paljon aikaa. Kuinka siistiä pitää olla, että koti on puhdas? Puhtaus on toki tietyissä…

Puhtaus on lapsiperheissä aina ajankohtainen teema ja aina löytyykin jotain siivottavaa ja siivoukseen saakin helposti kulumaan paljon aikaa. Kuinka siistiä pitää olla, että koti on puhdas? Puhtaus on toki tietyissä määrin mitattava asia, mutta todellisuudessa suurin osa määrittelee puhtauden hieman eri tavoin. Toiselle puhdas koti tarkoittaa sitä, että tavarat ovat paikoillaan ja pölyt on pyyhitty kaikkialta. Toiselle puhtaus on sitä, että tavarat ovat paikoillaan, vaikka pölyä vähän olisikin siellä täällä.
 

Puhdas koti on viihtyisä, mutta liika siivoaminen voi viedä kodista viihtyisyyden. Lapsiperheille on tuttua, että arjessa tahroja syntyy ja pölyä kulkeutuu kenkien mukana päivittäin sisälle. Näiden siivoamiseen ei haluaisi käyttää perheen yhteistä aikaa. Ratkaisu tähän voikin olla ottaa lapset mukaan siivoukseen. Lapset siivoavat mielellään, jos homma hoidetaan yhdessä koko perheen voimin. Lapsille on tärkeää olla mukana vanhempien toimissa ja tehdä kaikkea yhdessä vanhempien kanssa.

 

Puhtaudessakin ”Less is more”

 

Lapsiperheessä puhtaudesta huolehtiminen on helpompaa, kun kaikkea on vähemmän. Kun tavaroita on vähemmän, niille on helpompi löytää oma paikkansa. Voit vielä helpottaa siivousta vähentämällä pesuaineiden määrää. Kun siivouskaapissa ei ole kymmeniä erilaisia pesuaineita, pesuaine on helpompi valita sieltä käyttöön. Lisäksi pesuaineiden vähentäminen on ympäristöystävällinen teko.

 

Lapsiperheissä kylpyhuoneen ja wc:n puhtaus vaatii jatkuvaa huolehtimista. Sen vuoksi pesuaineet kannattakin pitää käden ulottuvilla. Lapsiperheessä etikka on erinomainen aine kylpyhuoneen ja wc:n puhdistukseen. Myrkytön vedellä laimennettu puhdas väkiviinaetikka ei ole pienen lapsen käsissä lainkaan niin ongelmallista kuin muut puhdistusaineet.

 
Lapsiperheen kodin puhtaus
 

Liika puhtaus ei ole lapselle hyväksi

 

Viimeisen puolentoista vuoden aikana hygieniasta ja siitä huolehtimisesta on tullut huomattavasti näkyvämpi osa meidän jokapäiväistä elämäämme. Käsien pesu onkin oiva tapa välttää turhia virustauteja, mutta liiallinen puhtaus ei ole hyväksi. Lapsen immuunipuolustus alkaa kehittyä jo ennen syntymää, sillä vauvan tärkein mikrobien lähde on äiti. Äidin huolehtiminen omasta hyvinvoinnista on paras tapa turvata hyvät mikrobit vauvalle. On tutkitusti todistettu, että jos ympäristön tavalliset mikrobit eivät varhaislapsuudessa pääse tavalliseen tapaan muokkaamaan lapsen immuniteettia, se lisää myöhempää riskiä sairastumisiin. Luonnossa liikkuminen ja siellä sen mikrobeille altistuminen edistää lapsuudessa vastustuskyvyn kehittymistä.

 

Tee puhtaus rutiiniksi lapselle

 

Rutiini on lapselle sitä mitä seinät ovat talolle; ne tuovat rajoja ja ulottuvuuksia elämään. Yksikään lapsi ei tunne oloaan mukavaksi tilanteessa, jossa hän ei tiedä tarkalleen mitä odottaa ja rutiinit luovatkin lapselle turvallisuuden tunnetta. Kun lapset tekevät jotain, jonka he tuntevat läpikotaisin, he tuntevat itsensä rauhallisiksi ja kykeneväisiksi tekemään asioita. Vakiintuneet rutiinit tarjoavat myös järjestelmällisyyttä, joka on vapauden edellytys. Kun lapsen kanssa sovitaan miten ja milloin yhdessä kodin puhtaudesta huolehditaan, luo se lapselle tunnetta turvallisesta kodista. Lisäksi lapsena opittu rutiini kodin puhtaudesta kantaa myös aikuisuudessa.

 

Kaikkea siivoamista ei tarvitse tehdä kerralla, vaan siivous voidaan jakaa useampaan osaan viikon eri päiville. Tuolloin siivoukseen kuluva aika ei tunnu lapsista, eikä aikuisistakaan, niin suurelta.

 
Lapsiperheen kodin puhtaus
 

LUE LISÄÄ:

Springfeelin ekologinen siivous parantaa sisäilmanlaatua

Hyvä sisäilmanlaatu edistää hyvinvointia

Sisäilmanlaatu vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin. Tuletko sinä miettineeksi, kuinka voisit parantaa sisäilmanlaatua ja sitä kautta omaa hyvinvointiasi? Vietämme sisätiloissa paljon aikaa…
Valikko