Puhdistusaineiden valinnalla voit vaikuttaa ympäristöön

Lähes jokaiselle Suomessa asuvalle luonnolla ja sen hyvinvoinnilla on merkitystä. Haluamme viettää aikaa luonnossa rentoutuen ja nauttien. Luonnonsuojelun tehtävänä ei ole pelkästään vain säilyttää luonto puhtaana ja viihtyisänä, vaan luonnolla…
Lähes jokaiselle Suomessa asuvalle luonnolla ja sen hyvinvoinnilla on merkitystä. Haluamme viettää aikaa luonnossa rentoutuen ja nauttien. Luonnonsuojelun tehtävänä ei ole pelkästään vain säilyttää luonto puhtaana ja viihtyisänä, vaan luonnolla on suuri merkitys elinympäristöön. Ilmastonmuutos on viimeistään tuonut nämä vaikutukset näkyville. Luonnon monimuotoisuutta voidaan edistää myös ihan arjessa valitsemalla ympäristöystävällisiä valintoja.

 

Mediassa kerrotaan kuinka vaateteollisuuden luontoon laskemat myrkyt saastuttavat ympäristöä. Kotitaloudessa samanlaisten saaste määrien laskeminen luontoon ei ole mahdollista, mutta sillä millaisilla aineilla puhdistamme kotiamme tai huolehdimme hygieniasta, on merkitystä.

 

Siivouksessa käytettävät kemikaalit voivat olla haitallisia ihmisten terveydelle tai ympäristölle. Terveydelle vaaralliset kemikaalit saattavat esimerkiksi ärsyttää ihoa tai silmiä, aiheuttaa herkistymistä sekä myrkytysoireita tai niillä voi olla vakavia pitkäaikaisvaikutuksia kuten esimerkiksi syöpää. Sen vuoksi ei olekaan ihan sama millaisia puhdistusaineita kotiin valitsee.

 

Puhdistusaineiden vaikutukset luontoon

 

Ympäristön kannalta ongelmallisimpia ovat hajoamattomat sekä hitaasti hajoavat kemikaalit. Suomessa on laissa määritelty, että pesuaineiden pinta-aktiivisten aineiden, monet tuntevat ne ehkä paremmin tensideinä, tulee olla lopullisesti aerobisesti biohajoavia, eli hajota hiilidioksidiksi, vedeksi ja mineraalisuoloiksi. Tensidit ovat niitä aineita, jotka saavat pesuaineissa puhdistavan vaikutuksen aikaiseksi. Puhdistus käytössä tensidit hajottavat puhdistettavalle pinnalle kerääntynyttä likaa ja usein estävät lian uudelleen kiinnittymisen tai leviämisen siivouksen aikana. Toisen tyyppisissä puhdistus- ja käsittelyaineissa tensidit puolestaan muodostavat pinnalle suojaavan ja likaa hylkivän suojakerroksen. Tensidien ympäristövaikutuksiin voi vaikutta valitsemalla käyttöön Joutsenmerkin saaneita puhdistusaineita.

 
Lake Saimaa in Finland from above in a bird's-eye view drone shot lakeland nature explore unwind
 

Kaupunkialueilla jätevedenpuhdistamot poistavat suurimman osan puhdistusaineiden kemikaaleista. Puhdistamoiden tehoon vaikuttavat jätevedessä olevien kemikaalien määrä. Tehoa voidaan edistää valitsemalla ympäristöystävälliset puhdistusaineet. Kemikaalien lisäksi monet puhdistusaineet sisältävät mikromuoveja, jotka kulkeutuvat puhdistusaineen mukana luontoon. 20 vuodessa ympäristöön pääsisi 500 000 tonnia mikromuoveja, jos asialle ei tehtäisi mitään. Mikromuovien luontoon pääsyä voitaisiin rajoittaa kieltämällä mikromuovit, joita on esimerkiksi kosmetiikassa ja pesuaineissa.

 

Kaikkea muovia ei voi, eikä kannata, poistaa käytöstä. Esimerkiksi sairaaloissa käytettävä veri säilyy muovisessa pakkauksessa viitisen viikkoa, kun taas lasisessa pullossa säilyvyys olisi huomattavasti lyhyempi. Sen sijaan on paljon tilanteita, joissa maapallon muovikuormaan voi vaikuttaa. Valitsemalla mikromuovittomia pesuaineita ja kierrättämällä oikein pesuaineiden pakkaukset, muovikuormaa voidaan pienentää. Springfeelillä käytämme siivouksessa suomalaisia SINI-siivousvälineitä. SINI:llä tänä vuonna 45% käytettävästä muovin raaka-aineesta on kierrätysmuovia. Siivousvälineet valmistetaan kierrätysmuovin keräyslaatikoihin viedyistä muoviroskista. Ennen siivousvälineen valmistusta, muovi lajitellaan, pestään ja käsitellään muovituotannolle sopivaan muotoon.

 

Miten välttää puhdistusaineiden aiheuttamat terveyshaitat?

 

Voimakkaat kemikaalit voivat aiheuttaa iholle erilaisia oireita. Pahimmassa tapauksessa oireet kroonistuvat ja rajoittavat arkea. Ihon herkistymisestä puhutaan usein allergisena ihottumana, joka usein ilmestyy useita päiviä myöhemmin siitä, kun iho on ollut kosketuksissa ärsytystä aiheuttavan aineen kanssa. Tällaisia aineita ovat muun muassa hygieniatuotteiden ja pesukemikaalien säilyte metyylikloori-/metyyli-isotiatsolinoni (MIT-säilöntäaine) ja erilaiset hajusteet. Allerginen kosketusihottuma alkaa kutinalla, jonka jälkeen ilmestyy punoitusta, lievää turvotusta ja hilseilyä. Vaikka ihottuma alkaa allergeenin kosketuskohdassa, se voi levitä kauas sen ulkopuolelle.

 

Puhdistusaineiden puhdistavien kemikaalien lisäksi erilaiset niissä käytetyt tuoksut voivat aiheuttaa erilaisia oireita. Oireiden taustalta usein löytyy joko tuoksuherkkyys tai hajusteallergia. Tuoksuherkkyydellä tarkoitetaan oireilua kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia, jonka laukaisee suhteellisen tavanomaiset tuoksut ja hajut. Tuoksuherkkyydelle on tyypillistä, että oireita saadaan suhteellisen tavanomaisista tuoksuista ja hajuista, jotka eivät suurimmalle osalle ihmisistä aiheuta oireita. Allergia- ja astmaoireet eivät kuitenkaan ole tuoksuherkkyyttä. Sen sijaan hajusteallergiassa hajusteet aiheuttavat tavallisia allergisen kosketusihottuman oireita.

 
Ekologinen siivous ja luonto
 

Valitsemalla tuotteita, joille on myönnetty, Allergiatunnus® voidaan luottaa siihen, että se on puolueettomien asiantuntijoiden tutkima, eikä ei yleisesti ärsytä tai herkistä ihoa. Ympäristömerkin, tai ehkä tunnetummin Joutsen-merkin, saaneet tuotteet ovat turvallinen valinta niin luonnon kuin terveyden kannalta. Joutsenmerkitty puhdistusaine täyttää tiukat vaatimukset ympäristölle vaarallisista kemikaaleista, muun muassa ainesosien myrkyllisyydestä vesieliöille ja biohajoavuudesta. Lisäksi se täyttää tiukat täyttää tiukat terveydelle haitallisten kemikaalien vaatimukset, mukaan lukien herkistävän MIT-säilöntäaineen kielto.

 

Puhdistusaineiden määrällä voit vaikuttaa ympäristöön

 

Siivousaineet kuormittavat ympäristöä elinkaarensa kaikissa vaiheissa. Sen vuoksi ei olekaan järkevää hankkia kaikkia mahdollisia siivousaineita kotiin. Osaa siivousaineista saattaa tarvita vain satunnaisesti muutamia kertoja vuodessa. Tuolloin kannattaakin miettiä, että voisiko puhdistuksen ulkoistaa sellaiselle toimijalle, esimerkiksi siivousyritykselle, jolla on jo tarvittavat aineet ja välineet valmiina.

 

Siivouskaapin peruspuhdistusaineiksi riittää astianpesuaine, yleispuhdistusaine, puhdistusaine kalkinpoistoon ja mahdollisesti erillinen WC:n puhdistusaine, vaikkakin yleispuhdistus aine sopii WC:n puhdistukseen, varsinkin kotitalouksissa, joissa WC harvemmin on erityisen likainen. Siivouksen erikoistilanteita varten siivouskaapista voi löytyä muun muassa emäksinen puhdistusaine, lattioiden suoja- ja hoitoaineet, uuninpuhdistusaine ja kalustetekstiilien puhdistusaine. Jotta ekologinen jalanjälkesi pysyisi mahdollisimman pienenä, kannatta erikoistilanteita varten hankkia puhdistusaineita harkiten.
 

Vinkkejä ekologisempaan puhdistusaineiden käyttöön

 

Luonnon kannalta tärkeää on valita oikea puhdistusaine tarpeen mukaan ja aineissa kannattaa suosia mietoja aineita. Kloorattuja desinfiointiaineita, antibakteerisia aineita ja liuottimia sisältäviä aineita kannattaa välttää ja käyttää vain tarpeeseen. Pesu- ja puhdistusaineita tulee annostella ohjeen mukaan. Ohjetta suurempi pesuainemäärä ei yleensä vaikuta lopputulokseen. Ostaessasi puhdistus- ja pesuaineita suosi tiivisteitä, niissä valmistus-, pakkaus- ja loppukäsittelyprosessit ovat pienempiä. Jätemäärän vähentämisen edistämiseksi tärkeää onkin valita mahdollisimman vähän pakattu ja kierrätyskelpoinen tuote.

 

Kodin voi puhdistaa myös ilman kemiallisia pesuaineita

 

Kodin voi pitää puhtaana myös ilman kemiallisia pesuaineita. Monen ruokakaapista löytyy siivoukseen sopivia aineita, kuten perunajauhoja, etikkaa ja suolaa. Perunajauhot, tai mikä vaan tärkkelyspitoinen jauho, sitoo erilaisia nesteitä. Punaviinitahra puolestaan lähtee helpommin pois, kun päälle sirottelee suolaa. Etikka puolestaan on liuotin, jolla voi liuottaa muun muassa marja- ja rasvatahroja. Myös ihmisperäiset tahrat voivat poistua etikan avulla. Kesäisin aurinko toimii tahranpoistajana. Keltaiset ja punaiset väritahrat haalistuvat auringon valossa miltei näkymättömäksi. Tahran poistaminen auringon avulla vaatii aikaa, joten nopeaan tahranpoistoon tämä kikka ei valitettavasti toimi.

 
Ekologinen siivous ja luonto
 

Kodin puhtaana pitämistä ilman kemiallisia siivousaineita helpottavat lisäksi laadukkaat mikrokuitutuotteet ja säännöllinen siivous. Springfeelillä käytämme siivouksessa kovaa kulutusta kestäviä mikrokuituliinoja. Kotona tulisikin vähintään kerran viikossa imuroida ja pyyhkiä pölyt. Helposti likaantuvat pinnat, kuten keittiön pinnat, vaativat päivittäistä puhdistusta. Kiireisen arjen keskellä viikoittainen siivous voi tuntua raskaalta. Siivouksen ulkoistaminen helpottaa stressiä siivouksesta ja vapauttaa sen ajan johonkin mukavampaan.

 

Kun siivous tehdään säännöllisesti, vahvojen puhdistusaineiden käytölle ei ole usein tarvetta. Kun kaipaat apua siivoukseen ekologisilla puhdistusaineilla, ota yhteyttä. Autamme sinua mielellämme!

 

LUE LISÄÄ:

Springfeelin ekologinen siivous parantaa sisäilmanlaatua

Hyvä sisäilmanlaatu edistää hyvinvointia

Sisäilmanlaatu vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin. Tuletko sinä miettineeksi, kuinka voisit parantaa sisäilmanlaatua ja sitä kautta omaa hyvinvointiasi? Vietämme sisätiloissa paljon aikaa…
Valikko