Nämä viherkasvit vaikuttavat kotisi sisäilmaan

Kun ihminen kuluttaa happea ja tuottaa hiilidioksidia, kasvit kuluttavat hiilidioksidia ja tuottavat happea. Erilaiset viherkasvit ovatkin oivallinen tapa parantaa ilmanlaatua kotona. Useita kasveja sisältävässä huoneessa on puolet vähemmän ilmassa liikkuvia…
Kun ihminen kuluttaa happea ja tuottaa hiilidioksidia, kasvit kuluttavat hiilidioksidia ja tuottavat happea. Erilaiset viherkasvit ovatkin oivallinen tapa parantaa ilmanlaatua kotona. Useita kasveja sisältävässä huoneessa on puolet vähemmän ilmassa liikkuvia itiöitä ja bakteereja kuin huoneessa, jossa kasveja ei ole. Niillä voidaan vaikuttaa myös kodin ja viihtyvyyteen ja energisyyteen. Kasvit luovat kotoisan ja kutsuvan ilmapiirin ja rentouttavat.

 

Kotien ja työpaikkojen huoneilmaan erittyy epäpuhtauksia erilaisista lähteistä. Kasvien lehtien pinnalla olevat ilmarakot sitovat epäpuhtauksia. Kasvin juuristossa mikrobit hajottavat myrkyt kasvien ravintoaineiksi. Tämän seurauksena ilman happipitoisuus kasvaa. Viherkasvit tuottavat myös kemikaaleja, jotka poistavat sisäilman homeitiöitä ja bakteereja.

 
Springfeel Siivous viherkasvit kodissa
 

Ilmaa puhdistavat kasvit

 

Maailmassa on lähes 400 000 erilaista kasvilajia ja toiset niistä puhdistavat tehokkaammin sisäilmaa kuin toiset. Yleisimpiä sisäilmassa olevia kemikaaleja ovat muun muassa formaldehydi, ksyleeni, bentseeni ja ammoniakki. Tehokkaimpia sisäilmanpuhdistajia puolestaan ovat nopeakasvuiset, rehevät ja hyvinvoivat kasvit. Tällaisia kasveja ovat muun muassa anopinkieli, kirjo- ja viirivehka ja gerbera.

 

Anopinkieli
Erilaisia Anopinkieliä on olemassa noin 60 erilaista lajia ja se on alun perin kotoisin Länsi-Afrikasta. Anopinkieli voi kasvaa jopa metrin korkuiseksi ja sen lehtien väri ja kirjavuus voi vaihdella yksilöittäin. Sen lehtiin varastoituu vettä, ja sen vuoksi se kestääkin hyvin kuivuutta. Anopinkielestä saa otettua pistokkaita, joiden avulla saa kodin viherkasvien määrää lisättyä.

 

Viirivehka
Viirivehka on löytänyt paikkansa monen suomalaisen kodista. Suosiota saattaa selittää sen kaunis ulkonäkö, joka muistuttaa kallaa. Viirivehka kuuluukin kallakasveihin. Sisätiloissa viirivehka vaatii säännöllistä kastelua ja liian kuivumisen seurauksena sen lehdet nuokahtavat helposti. Onneksi tuolloinkaan ei ole hätää, sillä viirivehka virkistyy suhteellisen nopeasti, kun se on taas saanut kosteutusta.

 

Gerbera
Monelle gerbera on tuttu pitkävartisen leikkokukkana, mutta viime aikoina se on alkanut löytää yhä useammin paikkansa kukkaruukuista. Matalakasvuiseksi jalostettuna gerbera loistaa useissa väreissä suomalaisten kodeissa. Värikkäänä kasvina gerbera kaipaa päivittäin useita tunteja valoa, jonka vuoksi se onkin upeimmillaan kesäisin. Huoneenlämmössä gerbera kukkii muutaman kuukauden ajan, mutta parvekkeella se voi kukkia koko kesän ajan.

 

Kasveja istuttaessa on tärkeää huomioida, että ne istutetaan tarpeeksi isoon ruukkuun, jossa multa pysyy ilmavana. Valittaessa kasveja kannattaa huomioida niiden vaatima hoito, sillä huonosti hoidetulla kasvilla saattaa olla ilmanlaatua heikentävä vaikutus.

 
Springfeel Siivous viherkasvit kodissa
 

Ilmaa kosteuttavat viherkasvit

 

Aikaisemmassa blogitekstissä kerroimme sisäilmanlaatuun vaikuttavista tekijöistä, joista yksi on ilman kosteus. Viherkasvit ovat yksi tapa vaikuttaa ilmankosteuteen sisätiloissa. Kasvit vaikuttavat ilmankosteuteen haihduttamalla kasteluvedestä saatua kosteutta. Erityisesti talviaikaan huoneilma saattaa olla liian kuiva. Mikä olisikaan parempi tapa vaikuttaa huoneilmaan kuin kauniit vihreät kasvit, jotka muistuttavat valoisasta kesästä pimeän talven keskellä. Tällaisia kasveja ovat muun muassa sulkasaniainen, muratti ja
traakkipuu.

 

Sulkasaniainen
Sulkasaniainen on erinomainen valinta kuivaan keskuslämmitteiseen asuntoon, sillä se luovuttaa ilmaan tehokkaasti kosteutta. Se on helppohoitoinen sisäkasvi, joka viihtyy parhaiten piilossa suoralta auringonpaisteelta. Sulkasaniainen tykkää, ettei sen multa pääse koskaan kuivumaan kunnolla, mutta pintamulta saa kuivahtaa kastelujen välissä. Sulkasaniainen sopii useimpiin allergiakoteihin.

 

Muratti
Muratti on monikäyttöinen sisätilojen kasvi. Sitä voi kasvattaa valuvana kasvina esimerkiksi amppeleissa tai tuettuna köynnöstukiin. Muratti on kuin luotu Suomen sääoloja varten. Se ei tykkää paahteesta ja se loistaakin parhaiten puolivarjoisalla tai varjoisalla paikalla. Se kestää hyvin viileää ja se sopiikin hyvin Suomen pimeisiin, kylmiin ja pitkiin talviin.

 

Traakkipuu
Traakkipuu, eli lohikäärmepuu, on helppohoitoinen viherkasvi. Traakkipuun esiintymisaluetta on trooppinen- ja subtrooppinen Aasia ja Afrikka. Traakkipuiden suvusta löytyy laaja valikoima lajeja ja lajikkeita, ja luonnossa ne kasvavatkin suuriksi puiksi. Traakkipuu on vihreä ympäri vuoden ja se tuokin talvisin raikkautta suomalaisiin koteihin. Helppohoitoisuutensa vuoksi Traakkipuu sopiikin niille, jotka pitävät kasveista, mutta eivät halua käyttää liikaa aikaa niiden hoitamiseen.

 
springfeel_hyvinvointi_viherkasvi-4
 

LUE LISÄÄ:

Springfeelin ekologinen siivous parantaa sisäilmanlaatua

Hyvä sisäilmanlaatu edistää hyvinvointia

Sisäilmanlaatu vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin. Tuletko sinä miettineeksi, kuinka voisit parantaa sisäilmanlaatua ja sitä kautta omaa hyvinvointiasi? Vietämme sisätiloissa paljon aikaa…
Valikko