Ihomme kaipaa talvisin erityistä huolenpitoa

Ihomme on suurin elimemme ja se tarvitsee talvisin erityistä huolenpitoa. Kesän lämpö on taas hetkeksi takana päin ja talven kylmyys odottelee. Sen lisäksi, että kylmyys saa kietomaan takin tiukemmin ympärille,…
Ihomme on suurin elimemme ja se tarvitsee talvisin erityistä huolenpitoa. Kesän lämpö on taas hetkeksi takana päin ja talven kylmyys odottelee. Sen lisäksi, että kylmyys saa kietomaan takin tiukemmin ympärille, se asettaa ihomme kovemmalle. Talven kuiva ilma kuivattaa ihoamme, ja sen vuoksi onkin tärkeää huolehtia ihon hyvinvoinnista läpi talven sukupuolesta tai iästä riippumatta.

 

Ihomme on talvella ohuempi kuin kesällä, jonka vuoksi sen suoja heikkenee ja talineritys vähenee. Tämän taustalta löytyy kolme eri tekijää: matala ilmankosteus, ilman kylmyys ja valonpuute. Matala ilmankosteus lisää hienojen ryppyjen määrää, iho karheutuu, hilseilee ja ihon elastisuus kärsii. Kylmyys taas lisää kutinaa ja ihon kuivuutta. Valon puutteen myötä iho on ohuempi talvella, kun taas kesällä iho paksuuntuu suojautuakseen auringon ultraviolettisäteiltä.

 
springfeel_iho_hyvinvointi_talvi-3
 

Ihomme hoitorutiinit talvisin

 

Talvi-ihon hoidossa tärkeää onkin löytää toimivat päivittäiset rutiinit ja ihonhoitotuotteet, jotka sopivat omalle iholle parhaiten. Jokaisen iho reagoi eri tavalla erilaisiin aineisiin ja oikeanlaisten ihonhoitorutiinien löytäminen voi viedä hieman aikaa. Ihomme kiristää, hilseilee, kutittaa ja punoittaa talvisin. Tavallisin iho-ongelma meille suomalaisille talvisin on ihon kuivuminen sekä atooppisen ihottuman paheneminen. Noin joka neljännellä suomalaisella on joskus ollut atooppista ihottumaa.

 

Kuivasta ihosta puuttuu vettä. Monella on virheellinen käsitys siitä, että vesi itsessään kuivattaisi ihoa. Kuivasta ihosta puuttuu vettä ja esimerkiksi haalea pitkä suihku tai kylpy ovat hyvä keino palauttaa ihon kosteustasapainoa. Monelle virheellinen käsitys siitä, että vesi kuivattaisi entisestään ihoa on syntynyt siitä, että pesu poistaisi ihon luonnollisten rasvojen määrää. Näin ei kuitenkaan ole, vaan tunne kuivemmasta ihosta syntyy siitä, että peseytyminen poistaa ihosta vettä sitovia suoloja, jolloin jos kosteutta ei sidota peseytymisen jälkeen ihoon kosteusvoiteella, iho saattaa tuntua kuivemmalta.

 
springfeel_iho_hyvinvointi_talvi-4
 

Varsinkin kuivasta ihosta kärsivien onkin tärkeää suihkun jälkeen kosteuttaa iho huolelliset kosteusvoiteella. Parhaiten kosteutta sitovia kosteusvoiteita ovat sellaiset, jotka sisältävät muun muassa kuten glyserolia, propyleeniglykolia, butyleeniglykolia, pentyleeniglykolia tai ureaa eli karbamidia. Omalle iholle sopivan tuotteen löydät vain kokeilemalla. Liian kevyt voide imeytyy nopeasti ja iho on pian uudestaan kuivan tuntuinen. Hyvin kuiva iho tarvitsee paksumpaa voidetta. Kovilla pakkasilla ei tulisi käyttää vesipitoisia voiteita, sillä ne pahentavat pakkasen vaikutusta.

 

Kuiva sisäilma haastaa ihomme

 

Talvella hyvällä sisäilmanlaadulla (täältä löydät vinkkejä sisäilmanlaadun parantamiseen) on merkitystä myös ihomme hyvinvointiin. Sisäilman kosteuden tulisi olla 30-50 prosentin välillä, talvisin se saattaa kuitenkin olla jopa alle 10 prosenttia. Tästä saattaa seurata joillekin nuhan kaltaisia oireita, kuten kurkkukipua, limakalvojen ärtyneisyyttä, silmien kutinaa, sekä myös iho-ongelmia. Erityisesti allergikoilla ja astmaatikoilla näitä oireita voi esiintyä herkästi. Kuiva sisäilma kuivattaa myös ihoa. Riittävästä ilmankosteudesta huolehtiminen onkin ensimmäinen askel parempaan sisäilmanlaatuun.
 
springfeel_iho_hyvinvointi_talvi-1
 

Vaikka talvisin vietämme enemmän aikaa sisätiloissa, ihon suojaamista ulkoillessa ei tule unohtaa. Tärkeää on suojata iho pakkasella ja kylmällä säällä, esimerkiksi kovalla viimalla, peittävällä ja riittävällä pukeutumisella. Suomen talvisissa oloissa paleltumat ovat melko yleisiä, erityisesti alle –20 asteen lämpötiloissa. Vaatteiden kostuminen ja tuuli lisäävät paleltuman syntymisriskiä. Talvella ulkoillessa tärkeää on myös huolehtia riittävästä juomisesta, jotta iho ei pääse entisestään kuivamaan.

LUE LISÄÄ:

Springfeelin ekologinen siivous parantaa sisäilmanlaatua

Hyvä sisäilmanlaatu edistää hyvinvointia

Sisäilmanlaatu vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin. Tuletko sinä miettineeksi, kuinka voisit parantaa sisäilmanlaatua ja sitä kautta omaa hyvinvointiasi? Vietämme sisätiloissa paljon aikaa…
Valikko